Microintervenții în peisajul Muzeului ASTRA

Proiectul propune intervenții într-un peisaj cultural muzeal prin intervenții punctuale de arhitectură ce oferă o alternativă la parcurgerea unor trasee și a unor locuri reprezentative pentru civilizația tradițională

Vezi detalii complete
  • Anul proiectului : 2017
  • Beneficiar proiect : Muzeul civilizației tradiționale "ASTRA" din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu
  • Status : Proiect in derulare
  • Locație : Sibiu

Muzeul civilizației tradiționale "ASTRA" este parte a CNM ASTRA, fiind situat în partea de sud-vest a orașului Sibiu, în Pădurea Dumbrava, la aproximativ 6km de centrul orașului în direcția drumului spre Păltiniș. Muzeul dezvoltat pe o suprafață de circa 96 ha este unul din muzeele etnografice cele importante și întinse din Europa, funcționând neîntrerupt încă din 1963.

Conceptul de arhitectură propus se dorește cât mai cuprinzător pentru muzeu și poziționat în spectrul unei abordări peisagere, atentă concomitent atât la detalii și situații particulare, cât și la scara orașului și a vecinătăților, adică la raportul dintre oraș, muzeu și mediul natural. Dorim să ne bazăm deci pe o identitate puternică construită , într-un cadru definit de conceptul de peisaj cultural, direcție imprimată încă de la începutul funcționării muzeului.

Proiectul este totodată rezultatul dorinței de a prezenta la nivel peisager o intervenție de extindere și de contrapropunere a sistemului de alei existente realizate din asfalt. Proiectul dorește să exploateze topografia ondulata a zonei de vest a muzeului și să o pună în valoare, elaborând un traseu pietonal care să lege pe direcția sud-nord zona de oierit, cu zona adiacentă lacului și Centrului de Resurse Regionale și în final cu zona de olărit. Experiența drumului se va concentra mai degrabă pe elemente senzoriale, de percepție și experimentare a mediului ambiant al pădurii (lumină, textură, culori, sunet), cât și pe informații minimale prezentate pe traseu în legătură cu fauna și flora pădurii. Intervențiile în luncă etse o amenajare peisageră a unui spațiu cu caracter agricol nesistematizat legând prin parcursuri pietonale lacurile Dumbrava 1 și 2 are componentă recreativă, dar și una de exemplificare și de informare asupra tehnicilor agricole tradiționale.

"Amenajarea zonei Târgului de Țară din incinta Muzeului Civilizației Tradiționale ASTRA", necesară datorită inadecvării infrastructurii actuale la rigorile de imagine necesare unei zone de vânzare a suvenirelor, iar în al doilea rând datorită obstrucționării vizuale a exponatelor arhitecturale din această zonă a muzeului. Târgul de țară urmează a fi pus în directă legătură cu spațiul agricol al luncii, fiind un spațiu de desfacere pentru produsele alimentare capabil să găzduiască și evenimente ocazionale în aer liber.

Zona Etno Tehno Parc este parte a strategiei muzeului de deschide activitățile acestuia cître educație, ceea ce a dus la realizarea unor obiecte integrate în conceptul peisager.

Turnul copiilor este o structură de lemn ce va găzdui activități educative si culturale pentru copii, fiind menit să funcționeze împreună cu pavilionul educațional si amfiteatrul în aer liber în ansamblul din care fac parte.

Pasarela și platforma belvedere deasupra lacului va închide traseele senzoriale și alternative din muzeu și sunt realizate din piloți de stejar bătuți în pamânt, grinzi și podină din lemn de brad si parapet format din căzatură de salcâm.

Anul/Anii de realizare a proiectului și execuției: 2017-2020
Arhitectură: Arh. Bogdan Demetrescu, Arh. Andreea Simici, Arh. Sorina Rodocan, Ing. Răzvan Demetrescu, Arh. Paul Vîleanu, Arh. Pepe Peralta
Structură: Ing. Cornel Farcaș
Amenajări peisaj Alexandru Ciobotă
Executant: MUZEUL ASTRA
Beneficiar: Muzeul civilizației tradiționale "ASTRA" din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu
Foto: Bogdan Demetrescu, Alexandrina Ciortuz
Adresa proiectului: Pădurea Dumbrava, Strada Pădurea Dumbrava nr. 16, Sibiu

© D Proiect 2020 / Toate drepturile rezervate.
Back to top