Scroll down

Casa Moza
2020

Mi-am propus să revăd casa doar după 10 ani…

Casa Moza 2020

Casa MOZA 2010 reprezintă un proiect de referință pentru biroul nostru. Început în 2008 ca un proiect optimist în plin boom economic, prin explorarea de noi oportunități de reconfigurare spațială pe o casă existentă, modestă și îmbătrânită în cartier, aceasta a traversat perioada dificilă a crizei începute în acel an. Întregul proces de proiectare și execuție a obligat întreaga echipă să fie adaptabilă la schimbări.

Proiectul testa la acel moment diferite capacități de a reinterpreta un spațiu existent prin diferite forme de scenografiere a locuirii. Materialitatea, lumina, mișcarea sunt câteva instrumente prin care arhitectura a căutat diferite forme de a trăi o casă. Am introdus și timpul în acest rețetar

Mi-am propus să revăd casa doar după 10 ani…

Casa Moza 2020 reprezintă un moment de reflexie a celor gândite în urmă cu zece ani. Am analizat proiectul după un deceniu de locuire și am încercat o analiză critică, bazată pe trei componente: calitatea locuirii și adaptarea locatarilor la spațiul propus, evoluția sistemelor constructive prin deformare sau îmbătrânire și nu în ultimul rând, vegetația în raport cu arhitectura. Astfel, am determinat un instrument de evaluare în evoluția unei construcții, atât de necesare pentru a înțelege calitatea temporală a unei arhitecturi.

Ne întrebăm care e momentul acestui proiect. 2010 sau 2020?

Această analiză pune în discuție dimensiunea temporală și spațială a arhitecturii ce are nevoie de imaginarul nostru, cules din experiențe și forme de educație pregătite să ne lase să ducem gândurile noastre în viitor. Casa Moza a plecat ca un exercițiu de imaginație, motiv pentru care nu am vizitat-o timp de 10 ani, tocmai pentru a putea face această comparație și a înțelege mai bine cum locuirea casei transformă spațiul crud al unui concept.

Copacul din casă, șița de pe învelitoarea casei, betonul aparent, similipiatra din pardoselile casei sau lemnul de stejar din mobilier sunt actorii tăcuți ai dimensiunii temporale în arhitectura casei.

Vă propunem o serie de fotografii care compară arhitectura casei despărțită de cei 10 ani și care ne convinge că timpul este un instrument de lucru atât de necesar în profesia noastră.

© D PROIECT SRL - 2020 / Toate drepturile rezervate
Back to top