Funicular Resita

Proiectul oferă funicularului o a doua viață.

Vezi detalii complete
  • Anul proiectului : 2018-2019
  • Beneficiar proiect : PRIMĂRIA MUNICIPIULUI REȘIȚA
  • Status : Proiect in derulare
  • Locație : Resita

Reconversia funicularului este un proiect care înseamnă mai mult decât simpla intervenție asupra unui obiect de patrimoniu industrial, prin conectarea traseelor de pe Dealul Golului și Dealul Crucii din Reșița. Funicularul de calcar este o structura de transport industrial, scos din uz, dar care a devenit in landmark al zonei centrale a municipiului Reșița, fiind un element ce conectează componentele ale peisajului natural în relație cu mediul construit existent.

Acesta făcea parte dintr-o instalație de transport de aproximativ 6 km, ce avea ca scop transportul de calcar de la carierele din Valea Domanului, până în proximitatea combinatului. Proiectul își propune să unească zona urbană cu peisajul natural din proximitatea acestuia, prin accese pietonale și de biciclete, cu o priveliște spectaculoasă de la peste 30 de metri, transformând o structură industrială de transport într-o punte pietonală ce traversează la înălțime centrul Reșiței.

Plecând de la conformitatea structurală a funicularului s-au identificat două posibilități de al străbate atât pietonal , cât și cu bicicleta. Grinda cheson este elementul structural principal de care aceste circulații nou propuse se vor conecta. Cele 6 pile care susțin grinda cheson, împart funicularul în 7 tronsoane, ce devin astfel 7 secvențe în traseul propus prin proiect.

Reabilitarea funicularului pune în discuție o rută alternativă de mobilitate, unind cele două dealuri ce prezintă interes din punct de vedere al agrementului, prin traseele amenajate spontan sau cu minime intervenții, ce au permis în timp dezvoltarea unor trasee alternative pentru sport și recreație.

Anul/Anii de realizare a proiectului și execuției: 2018-2019
Arhitectură/Faxa S.F: .: Arh. Oana Stănescu, Arh. Bogdan Demetrescu, Arh. Andreea Simici, Arh. Bogdan Tudor
Structură: UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA, Prof. Dr. Ing. Valeriu STOIAN, Ing. Sorin Codruț FLORUȚ, Ing. Cornel FARCAȘ
Beneficiar: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI REȘIȚA
Foto: Bogdan Demetrescu, Oana Stănescu
Adresa proiectului: Reșița, Jud. Caraș-Severin

© D Proiect 2020 / Toate drepturile rezervate.
Back to top