HISTORIA X

Experiment social construit în jurul ideei de patrimoniu local și comunități locale, cu ramificații în diverse medii, generând proiecte, dezbateri, implicând artiști, arhitecți, istorici, antropologi, studenți sau voluntari, din țară și străinătate.

Vezi detalii complete
  • Anul proiectului : 2013
  • Beneficiar proiect : Fundația DALA
  • Status : Proiect finalizat
  • Locație : Timisoara

În aprilie-iunie 2009, Fundația DALA a prezentat în București, Manutanța Armatei, Calea Plevnei 145, un experiment vizual pornind de la situația unui tip de monument rural, care din punct de vedere cantitativ poziționează Romania pe primele locuri în Europa, biserica de lemn. Alături de funcția cultică, biserica de lemn este o aglomerare de obiecte și imagini, practici și procese prin care se poate (re)citi biografia comunităților rurale. Historia X propune o astfel de vizitare abreviată a satului. Orice obiect devine prezent prin felul în care ne raportăm la biografia lui. O biografie particulară, care la rândul ei descoperă biografia unei comunități. Obiectul de cult conține aceste elemente, iar interogația care traversează istoria noastră recentă vizează obiectul care și-a pierdut funcționalitatea inițială, și se repoziționează cultural în cadrele societății contemporane. Orice biografie conține o memorie care poate, sau nu, fi activată.

Retrospectiv, în 2013, considerăm Historia X mai degrabă un experiment social construit în jurul ideei de patrimoniu local și comunități locale, cu ramificații în diverse medii, generând proiecte, dezbateri, implicând artiști, arhitecți, istorici, antropologi, studenți sau voluntari, din țară și străinătate.

Invitați: NU & APA NEAGRĂ
Colectiv muzical din Timişoara & Bucureşti, promotor al unui sunet electroacustic, bazat pe improvizaţie. În ultimii ani, participărilor la diverse festivaluri de gen din Europa, li se adaugă colaborarea grupului cu casa de discuri din Berlin Lollipopshop (albumele Omag, din 2008 şi Descântecul Apei Negre, din 2011), dar şi apariţia pe compilaţii şi în publicaţii muzicale.
www.nu-apa-neagra.ro

Cu sprijinul: Societatea Filarmonica Timişoara

Anul/Anii de realizare a proiectului și execuției: 2013
Autor principal: Ovidiu Daneș, Arh. Bogdan Demetrescu, Arh. Andreea Simici, Arh. Bogdan Isopescu
Colaboratori: Dan Crâsnic
Beneficiar: Fundația DALA
Executant: Dan Crâsnic
Foto: Ovidiu Daneș
Adresa expoziției: Timișoara, Sinagoga din Cetate, str. Mărășești nr. 6, Vineri 6 decembrie, 2013

© D Proiect 2020 / Toate drepturile rezervate.
Back to top