Expo Muzeu Astra

Patrimoniu deschis. Creşterea accesibilităţii publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul Muzeului ASTRA

Vezi detalii complete
  • Anul proiectului : 2015
  • Beneficiar proiect : Complexul Național Muzeal Astra Sibiu
  • Status : Proiect finalizat
  • Locație : Sibiu

Proiectul de amenajare a spațiilor expoziționale pleacă de la conceptul de târg ca loc tradițional de realizare a schimburilor economice si culturale, expoziția propunându-și astfel să se integreze perfect în misiunea muzeului Astra.

Atât selecția de obiecte de patrimoniu cât și cercetarea despre tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, producția culturală orală, mituri și povești etc. prezintă o perspectivă multiculturală și multietnică despre migrație în Transilvania, fenomen analizat în mai multe perioade istorice.

Discursul nu este alcătuit exclusiv din obiecte, ci se înscrie într-un context mai amplu în care ideile și dimensiunea artistic contemporană a prezentării, dar și cunoștințele despre mutații recente și hibridizări ale conceptului de târg joaca un rol astfel ca expoziția dorește să devină în egală măsura un pre-text de discuție care se actualizează prin prisma experienței fiecărui vizitator, dar și o oportunitate de aprofundare si intensificare a cunoașterii pe temele principale. Expoziția funcționează ca un loc pe care mergi să îl cunoști și nu neapărat să îl recunoști, un fel de simulacrul de târg util doar in măsura in care creează un model care favorizează un curent de gândire critică și inspiră forme de relaționare nediscriminatorii în contexte multiculturale și multietnice.

În acest sens, amenajarea încăperilor expoziționale aflate în subsolul Pavilionului Muzeal Multicultural își propune o adaptare a caracteristicilor spațiale la datele din conceptul curatorial, ce au stat la baza proiectului de amenajare interioară. Modificările de organizare spațiala și de finisaj au ca obiectiv amenajarea unui spațiu neutru prin stilistică și materialitate, modificând configurațiile emise prin proiectul tehnic al pavilionului.

Anul/Anii de realizare a proiectului și execuției: 2015
Coordonator expoziție: Ovidiu Daneș, Paul Breazu
Arhitectura: Bogdan Demetrescu, Paul Văleanu
Visual artis: Silviu Vișan, Lea Rasovszky
Design grafic: Synopsis, Ovidiu Hrin
Sound artist: Cătălin Matei
Beneficiar: Complexul Național Muzeal Astra Sibiu
Foto: Ovidiu Danes
Adresa proiectului: Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, situat în Dumbrava Sibiului, pe Calea Rășinarilor
Altele:
Suprafață amenajată de 433 mp

Planuri și etapele șantierului

© D Proiect 2020 / Toate drepturile rezervate.
Back to top